Onder bod

Onder bod! Kan er dan nog steeds bezichtigd worden?

Ik verkoop mijn huis zelf.com

Onder bod

Als je (voor het eerst) een huis wilt gaan kopen of verkopen dan kom je allerlei kretologieën tegen die je misschien nog nooit eerder hebt gehoord. Niet zo heel vreemd natuurlijk als je bedenkt dat het kopen van een huis geen dagelijkse kost is. Je hebt een woning online gevonden en bezichtigd maar krijgt dan van de makelaar te horen dat deze inmiddels onder bod is .
Wat betekent dat nou precies?

De betekenis van “onder bod”

Makelaars hanteren verschillende definities voor zichzelf om te besluiten de woning (online) te benoemen als zijnde “onder bod”. Zo besluit makelaar A dit te doen als er eens eerste bod is uitgebracht waarmee de verkopende partij heeft aangegeven een tegenvoorstel te willen doen (dan ben je officieel  in onderhandeling), terwijl makelaar B pas de status ”onder bod” meegeeft wanneer er een mondelinge overeenkomst is bereikt. Het zegt dus nog niet zo heel erg veel eigenlijk.
Zeker niet als je bedenkt dat de verkoper vrij is om door te gaan met bezichtigingen.

Verder is het goed te bedenken dat iedereen nog een bod mag uitbrengen zo lang het huis als zijnde “onder bod” staat aangegeven.

De verschillende fases van de woning in het verkoopproces

Zo is er steeds sprake van een andere status van de woning vanaf de presentatie (online) van de woning. Allereerst is een huis natuurlijk beschikbaar, waarna tijdens de onderhandelingen sprake is van “onder bod”. Wanneer er overeenstemming is bereikt over de prijs en voorwaarden dan is er sprake van verkocht onder voorbehoud. Deze afspraken worden dan vastgelegd in een koopovereenkomst.
De fase tussen ‘beschikbaar’ en ‘verkocht onder voorbehoud / verkocht’, heet dus ‘onder bod’.

Mag je met twee partijen onderhandelen ?

Stel nou eens dat er een bod zit op jouw huis en er komt ineens een nieuwe mogelijke koper om de hoek kijken. Een nieuwe kans dus om nog meer geld te vangen voor jouw woning! Zelfs wanneer je al een mondelinge overeenkomst hebt bereikt met een koper , heb jij als verkoper het recht om toch nog met een nieuwe gegadigde in gesprek te gaan, oftewel te gaan onderhandelen. Het is namelijk zo dat jullie allebei nog nergens aan vast zitten zolang er geen voorlopige koopovereenkomst is ondertekend door beiden. Mocht je nou wel een mondelinge overeenkomst hebben bereikt over prijs en voorwaarden met (laten we zeggen) koper nummer 1 en de nieuwe koper (nummer 2) doet ook een bod, dan is het wel de bedoeling dat je de eerste partij hierover informeert.

Om zowel koper 1 als koper 2 toch eerlijk te behandelen, kan je als verkoper het besluit nemen om ervoor te kiezen om beide partijen op een bepaalde datum en tijdstip een laatste bod te laten uitbrengen als ze dat willen. Op deze manier weet jij als verkoper zeker dat je het maximale voor je huis gaat krijgen.
Let wel : het gaat niet alleen om het bedrag dat je gaat ontvangen voor je woning, maar zeker ook om de voorwaarden/voorbehouden!  Liggen de bedragen niet al te ver bij elkaar vandaan, dan is een bod zonder voorbehouden interessanter dan een bod met voorbehouden. Een punt van aandacht dus!

Koopovereenkomst (voorlopig koopcontract)

Na het bereiken van een mondeling akkoord over prijs en voorwaarden dienen de afspraken te worden vastgelegd in een voorlopig koopcontract. Koper en verkoper dienen dan deze (voorlopige) koopovereenkomst te ondertekenen. Wanneer dit is gebeurd is jouw huis is niet meer ‘onder bod’ maar verkocht wanneer de wettelijke termijn van drie dagen bedenktijd is verstreken! Deze bedenktijd geeft de koper het recht om alsnog van de aankoop af te zien zonder opgave van reden.

Let er nog wel even goed op dat de verkoop pas definitief is als de voorbehouden van de koper zijn verlopen. Wanneer een huis nog niet de status heeft van ‘verkocht’,  is het nog altijd mogelijk dat een ieder nog steeds zijn of haar interesse kenbaar kan maken aan de verkoper. Mocht de verkoop uiteindelijk om welke reden dan toch niet doorgaan, dan weet de verkoper jou later toch nog te vinden.

onder bod

JA, ik wil graag direct mijn verkoopkansen vergroten.

Funda + Meetrapporten + Gratis professionele fotografie